به بهانه تحریم اسکار2013 توسط ایران
به بهانه تحریم اسکار 2013 توسط ایران/
بازخوانی فرمایشات رهبر انقلاب درباره حضور در جشنواره های سینمایی جهان
من حرفى ندارم که شما از آنها دفاع کنید؛ … اما اگر جشنواره هم مىروید، آن وقتى بروید و آنطورى بروید که مصالح فرهنگى کشورتان را مراعات بکنید.
خبرگزاری سینمای ایران به بهانه تحریم اسکار 2013 توسط کشورمان به دلیل توهین به پیامبر گرامی اسلام صلی الله و علیه و آله وسلم به بازخوانی فرمایشات رهبر معظم انقلاب در باره سینما و حضور در جشنواره های جهانی می پردازد. به این امید که نخستین باری که به این فرمایشات در حوزه سینما توجه جدی و رسمی شده است، فتح بابی باشد برای ادامه این توجهات که قطعا به نفع سینمای ایران خواهد بود.
البته این بدان معنی نیست که تحریم مراسمی مانند اسکار همیشه صحیح است اما به نظر می رسد با دقت نظر به این بیانات بتوان به راحتی مسیر درست را از نادرست را تشخیص داد.
بسمه تعالی
… البته ما از شما قدردانى مىکنیم؛ هم قدردانى مىکنیم، هم انتظار داریم. یعنى من رودربایستى نمىکنم، بنده به عنوان یک روحانى، حقیقتاً از شما مجموعهى کارگردانها انتظار دارم. شما باید ارزشهاى دینى و ملى را تقویت کنید. وقتى ارزش ملى مىگوییم، نباید فوراً ذهن به سمت چهارشنبهسورى برود؛ ارزش ملى یعنى احساس استقلال یک ملت؛ استقلال فرهنگى.
در مقابل این القاى دویست سالهى فرهنگىِ غرب، یک ملتى بیاید به فرهنگ خودش تکیه بکند، این خیلى ارزش دارد؛ این را تقویت کنید. حالا گاهى با رفتن به جشنواره، ممکن است این تقویت بشود، گاهى با نرفتن به جشنواره این تقویت مىشود. آنجایى که لازم است نروید، نروید؛ آنجایى که لازم است به جشنوارههاى بینالمللى بروید، بروید؛ با این نیت بروید .
بالأخره من حرفى ندارم که شما از آنها دفاع کنید؛ اما این را واقعاً من هم خبر دارم. من با اینکه نه سینمایى هستم و نه با این چیزها ارتباط دارم؛ اما بالأخره مىدانید طبعاً اطلاعات ما محدود به راههاى اطلاعگیرى شماها نمىشود؛ ما اطلاعات وسیعترى داریم. ما خبر داریم که همین مجموعههاى جهانى، از جمله کَن - حالا که اسمش را آوردید - و بعضى از جشنوارههاى دیگر، واقعاً دارند کار مىکنند؛ اینها هدف دارند. اینها دوست مىدارند که از حضور هنرمند برجستهى ایرانى در آنجا، در جهت سیاسى، یک استفادهاى ببرند.
حالا من نمىدانم فیلم های ما را چقدر اکران مىکنند، چقدر در جلو چشم مردم مىگذارند. بله، در جشنواره احترام مىکنند. من آن وقتى علاقهى آنها را به هنرمند خودمان باور مىکنم که این فیلم را ترویج کنند؛ جلو چشم مردمشان بگذارند و در تلویزیونشان نشان بدهند، در سینماهایشان نمایش بدهند؛ این کارها را یا نمىکنند و یا خیلى کم مىکنند. لذا وقتى که تشویق و تقدیر فقط به سالن جشنواره و سکوى جایزهى جشنواره منحصر است، آدم خیلى باورش نمىآید که نیتشان - به قول ماها - زیاد خدایى باشد. بالأخره نیات سیاسى هست. عجیب هم نیست؛ ما هم در برخى از مسایل فرهنگى بینالمللى، نیات سیاسى داریم، پنهان هم نمىکنیم. ما در رابطهى با خیلى از کشورها با جهتگیرى سیاسى کار فرهنگى مىکنیم. آنها هم همین کار را دارند با ما مىکنند. ما باید حواسمان جمع باشد و هوشیار باشیم.
در امریکا این نمایش بىسانسورى فقط در مورد آن جاهایى است که به اصول امریکایى اصطکاک نداشته باشد. آنجایى که اصطکاک پیدا مىکند، چه به اصول امریکایى و چه به مصالح فورى امریکایى - مثل مسئلهى جنگ خلیجفارس که زمان بوش پدر انجام گرفت - سانسور وجود دارد؛ خیلى کامل و خیلى رسمى و علنى؛ بدون پردهپوشى.
خوب، آنها مصالح فرهنگىشان را رعایت مىکنند، ما هم باید مصالح فرهنگى خودمان را رعایت کنیم. ما که از او توقع نداریم که مصالح ما را رعایت کند؛ ما از خودمان توقع داریم که مصالح خودمان را رعایت کنیم. بنابراین شما اگر جشنواره هم مىروید، آن وقتى بروید و آنطورى بروید که مصالح فرهنگى کشورتان را مراعات بکنید. اگر طورى شد که او بناست مصالح خودش را علیه مصالح کشور شما رعایت کند، بله، ترجیح با نرفتن است، ترجیح با حضور پیدا نکردن است؛ این چیز روشن و واضحى است.
…
قسمتی از بیانات در دیدار دست اندرکاران سینمای ایران - 23/3/85